Základní příprava steaku metodou Sous-Vide

Pokud máte Sous-Vide zařízení k dispozici, určitě v něm přípravu steaku vyzkoušejte. Odměnou za delší čas přípravy vám bude bezkonkurenční rovnoměrnost propečení a křehkost steaku.

Postup je velmi jednoduchý a zvládne jej i začátečník, když dodrží několik pravidel. Nejdříve steak v Sous-Vide zařízení připravíte na teplotu požadovaného stupně propečení a potom jej dodatečně zatáhnete z obou stran na pánvi.

Vhodné pro takovou úpravu jsou všechny naše vyzrálé hovězí steaky. Například Tenderloin steak (svíčková) upravený metodou sous-vide je absolutní delikatesou.


  • CO BUDETE POTŘEBOVAT

    Sous-Vide zařízení, potravinářskou fólii, sáčky Sous-Vide a vakuovačku.
    Sůl, pepř (ideálně z mlýnku) a můžete přidat i čerstvé bylinky.
    Pánev, která dobře vede teplo a kterou můžete zahřát na vysokou teplotu.
    Kleště na obracení steaku. Nikdy do steaku nepíchejte vidličkou, vytekla by vám šťáva do grilu.
    1. Příprava

      Maso na steak osušte, lehce osolte a opepřete. Chcete-li, přidejte k němu čerstvou snítku tymiánu, rozmarýnu nebo jiné koření a vše zabalte pevně do potravinové fóli a zavakuujte do sáčku určeného k přípravě Sous-Vide.

    2. Sous-vide

      Nastavte na vašem zařízení požadovanou teplotu přípravy (teplotu vody). Ta se rovná teplotě ve středu steaku stupně propečení, který požadujete, např. u Medium Rare je to 56 °C. Vložte zavakuovaný steak do vodní lázně, kde se pomalu připraví. Doba přípravy je individuální dle vašeho Sous-Vide zařízení.

      Vnitřní teploty stupňů propečení

    3. Zatažení povrchu

      Po přípravě ve vodní lázni steak vyjměte ze sáčku a fólie, osušte jej ubrouskem a odstraňte koření. Z každé strany ho prudce opečte na pánvi, ale jen velmi krátce cca 1 minutu. Účelem je zatažení a zhnědnutí povrchu steaku stejně jako tomu je u přípravy na pánvi. Svíčkovou (Tenderloin steak) doporučujeme lehce opéct i z boku, max. 1 minutu.

    4. Servírování

      Steak vyjmutý z pánve vydatně osolte a opepřete. Oproti jiným přípravám už ho není potřeba dávat odpočinout a můžete steak hned servírovat. Například s bylinkovýmo máslem, s orestovanými baby brambůrky nebo zeleninou.



Mohlo by vás také zajímat

Jaké maso vybrat na steak?

Proč jsou steaky vysoké? Jak je to s tukem a co zjistíte z etikety na obalu? Několik tipů, aby váš příští steak nebyl tuhý jako podešev.

Zobrazit tipy

Teď už jen potřebujete kvalitní maso 
a můžete jít na to

Kde ho koupím