Základní příprava steaku na grilu na uhlí

Úprava vyžaduje víc zkušeností, a než se propracujete k dokonalému steaku, několik jich asi nevyjde úplně podle vašich představ. Proto ji nedoporučujeme úplným začátečníkům.

Neznamená to ale, že bychom chtěli od této úpravy zrazovat. Právě naopak. Grilování na dřevěném uhlí přidá steakům to správné aroma. Grilování je také důvod k setkání s ostatními, a proto pracnost přípravy často vyváží pochvala a spokojené výrazy vašich přátel a blízkých.

Jaký zvolit gril

Klíčové je použít vyhovující gril na dřevěné uhlí. Měl by být větší a musí být uzavíratelný víkem. Ideální je mít na grilu také teploměr. Plynové ani lávové grily nejsou vhodné kvůli zplodinám.

Jaké steaky připravovat

Na grilu si určitě pochutnáte na Rib Eye, T-bone, Rump nebo Hanger steaku. Vyzkoušet můžete i další naše vyzrálé hovězí steaky. Záleží jen na vašich osobních preferencích a chutích. Jestli nevíte, jak maso na steak vybrat, přečtěte si několik rad a tipů, které se vám budou hodit, až půjdete maso koupit.


  • CO BUDETE POTŘEBOVAT

    Větší přírodní gril s víkem a dřevěné uhlí.
    Sůl, pepř (ideálně z mlýnku) a olivový olej.
    Kleště na obracení steaku. Nikdy do steaku nepíchejte vidličkou, vytekla by vám šťáva do grilu.
    Pro stanovení stupně propečení budete ještě potřebovat vpichovací kuchyňský teploměr nebo minutník, abyste mohli hlídat čas. Ideálně oboje.
    1. Temperování masa

      Maso vyndejte z lednice a nechte jej temperovat na pokojovou teplotu. Aby se maso rovnoměrně ohřálo na pokojovou teplotu, může to trvat i několik hodin.

    2. Příprava

      Rozpalte gril, kartáčem očistěte grilovací rošt a potřete ho olejem. Správně rozpálené uhlí nehoří plamenem, nekouří a na jeho povrchu je tenká vrstva šedého popela. Teplota v grilu by měla být okolo 200–220 °C. Nemáte-li na grilu teploměr, můžete zkusit následující test. Měli byste udržet dlaň přibližně 4 sekundy nad uhlíky ve výšce roštu, než vás žár donutí uhnout rukou.

      Maso utřete a osušte papírovou utěrkou. Obě strany steaku potřete olejem. Maso nesolte, neochucujte a neřežte do něj.

    3. Grilování

      Jak maso vložíte na gril, takový tvar bude mít steak po tepelné úpravě. Proto maso rukama upravte do kompaktního tvaru. Vložte jej opatrně na rošt a grilujte v uzavřeném grilu 4 minuty z každé strany. To by mělo stačit pro stupeň Medium u 3 cm vysokého steaku. K manipulaci se steakem použijte kleští. Pokud začnou z uhlí šlehat plameny, přesuňte steak mimo ně.

      Více o stupních propečení a přípravě

    4. Odpočinutí v teple

      Steak vyjměte z grilu, osolte a opepřete. Nechte jej 10 minut v teple odpočinout (stačí, když ho volně přikryjete alobalem), aby se šťáva rozprostřela zpět do celého steaku a nevytekla vám všechna na talíř, až ho rozříznete.



Mohlo by vás také zajímat

Jaké maso vybrat na steak?

Proč jsou steaky vysoké? Jak je to s tukem a co zjistíte z etikety na obalu? Několik tipů, aby váš příští steak nebyl tuhý jako podešev.

Zobrazit tipy

Teď už jen potřebujete kvalitní maso 
a můžete jít na to

Kde ho koupím