10 tipů jak nezkazit steak pro začátečníky

Pokud se pouštíte do přípravy steaku poprvé, přečtěte si 10 základních pravidel, která jsou potřeba dodržet.

Jedině vyzrálé hovězí maso

  1. Maso musí být před vložením na pánev nebo gril ohřáté na pokojovou teplotu, a to i uvnitř. Pokud je maso vakuově balené, nechte jej ohřívat v obalu. Aby se maso vytažené z lednice rovnoměrně prohřálo, může to trvat i několik hodin!
  2. Vyzrálé hovězí maso neoplachujte, nasálo by vám vodu. Pouze jej před přípravou utřete papírovou utěrkou.
  3. Pokud jste již zakoupili hotový řez, např. vakuově zabalený steak z MU Polička, tak jej před přípravou neporcujte a nevykrajujte tuk ani kost, které dodávají masu chuť. Nikdy maso nenaklepávejte! Steak musí být vysoký, abyste jej ihned úplně nepropekli.
  4. Kvalitní steakové maso z vyzrálého hovězího masa z MU Polička před přípravou nesolte a neochucujte. Zbytečně byste se připravili o šťavnatost a chuť masa.
  5. Upravte maso rukou do vzhledného tvaru a tak jej dejte na gril nebo pánev. Tak také bude vypadat na vašem talíři po tepelné úpravě. Důležité je, aby bylo zhruba stejně vysoké a některé části se vám nepropekly více než ostatní.
  6. Do pánve nikdy nelejte olej. Olejem potřete steak.
  7. Na pánvi nikdy nedělejte větší množství steaků. Místo rychlého zatažení by se mohly dusit, a to je nežádoucí.
  8. Během přípravy do steaku nepíchejte. Zbytečně by vám vytekla šťáva, která mu dává chuť a šťavnatost. Se steakem manipulujte kleštěmi nebo obracečkou.
  9. Ochuťte solí a pepřem až hotový steak z obou stran. Nebojte se jej vydatně osolit, zvláště pokud je steak vysoký. Přes jeho vrchní opečenou krustu dovnitř už tolik soli nepronikne.
  10. Před servírováním nechte steak v teple 10 minut odpočinout. Můžete jej například přikrýt alobalem. Šťáva se rozprostře ze středu zpět do celého steaku a nevyteče vám všechna při prvním zakrojení. Nepřijdete tak o šťavnatost a chuť steaku.

Pro kvalitní maso na steak nemusíte daleko

Kvalitu masa ovlivňuje také jeho opracování. A to stejnou měrou jako stav a zdraví zvířete.

Naši řezníci skvěle zvládají celý proces, od porážky, zrání až po balení. Díky tomu již několik let produkujeme ze skotu z českých farem špičkové vyzrálé maso na steaky, za které jsme získali několik ocenění.

Dodáváme ho do supermarketů i do prestižních restaurací.

Kde ho koupím

...za rozumnou cenu.

Jaké maso vybrat na steak?

Proč jsou steaky vysoké? Jak je to s tukem a co zjistíte z etikety na obalu? Několik tipů, aby váš příští steak nebyl tuhý jako podešev.

Zobrazit tipy

Kvalitní maso na steaky
nepotřebuje dochucovadla

Steaky z našeho vyzrálého masa chutnají skvěle samy o sobě. Nepotřebují víc než sůl a pepř.

Snadná příprava steaku

Doporučené recepty a tipy na přípravu steaků