Hanger steak z českého vyzrálého hovězího masa

Steak z úponu bránice se specifickou aromatickou chutí. Je to výtečný kus masa oceňovaný všemi gurmány. Vyzkoušejte jej v jednoduché přípravě na pánvi.

Veverka

Co je Hanger steak?

Veverka je svalový úpon bránice pod páteří zvířete. Nachází se v blízkosti jater, které Hanger steakům dodávají příjemně aromatickou až železitou chuť. Je to výtečný výběrový kousek masa, který nebyl dříve k sehnání, protože si jej řeznící často nechávali pro sebe. Veverka je namáhaný sval a maso z něj musí být dobře vyzrálé, aby byl Hanger steak křehký a šťavnatý.


středně mramorov. vhodný na pánev vhodný na gril

Hanger steak: 1 veverka



Jen z dobře vyzrálého masa 
je steak šťavnatý a křehký

Hovězí expedované brzy po porážce je pro steaky příliš tuhé. Maso musí nejdříve projít procesem zrání, během kterého se rozvolní jeho struktura a steak získá výraznější chuť.

Nezáleží tedy jen na zvířeti, jeho stravě, věku, plemeni apod., ale také na samotném opracování masa. Na správné porážce, podmínkách zrání i finálním balení.

Naši řezníci celý proces pilují již několik let a skvěle jej zvládají. Díky tomu naše maso na steaky získalo několik ocenění a dodáváme ho i do prestižních restaurací.

Z našeho vyzrálého hovězího masa
připravíte dokonalý Hanger steak

100% český původ

Od českého farmáře, který dodržoval animal welfare. Porážka, zpracování i balení masa probíhají v naší společnosti v Poličce.

Je vyzrálé

Vyzrát necháváme nejvhodnější díly masa s ideálním tukovým krytím a mramorováním. Plýtvat energií na méně kvalitní maso se nevyplatí.

Je křehké a šťavnaté

Aby steaky byly krásně křehké, vybíráme pro ně vhodné kusy skotu z masných plemen s optimálním stářím do 2 let. Rozhoduje také vnitřní mramorování masa, díky kterému jsou steaky šťavnaté.

Má ideální výšku

Naše steaky jsou dostatečně vysoké, abyste je mohli připravit i na nejnižší stupně propečení.

Kde ho koupím

...za rozumnou cenu.

Jak připravit Hanger steak?

Marinováním nebo jiným dochucováním byste přišli o specifickou chuť Hanger steaku. Proto úplně stačí sůl a pepř. Doporučujeme přípravu na nižší stupně propečení rare až medium.

Veverka je plochá a tvoří ji 2 svaly podélně spojené blánou. Je poměrně veliká a v celku ji lze tedy připravovat jen na grilu. Pokud získáte hanger steak takto celý, doporučujeme jej neporcovat ani nevyřezávat blánu a grilovat ho v kuse. Zachová si více šťávy. Podobně jako Flank steak je i Hanger steak vláknitý, a proto je nutné krájet jej na tenké plátky šikmo přes svalová vlákna, aby se snadněji jedl.

Pánev

Základní rychlá příprava steaku, kterou zvládnete i s běžným kuchyňským vybavením.

Celý postup

Gril na uhlí

Úprava pro zkušené mistry grilu, která přidá steakům to správné aroma.

Celý postup

Kontaktní gril

Dokonalý steak jednoduše a rychle. Vhodné pro úplné začátečníky.

Celý postup

Sous-vide

Pro bezkonkurenční rovnoměrné propečení a křehkost steaku.

Celý postup

DALŠÍ recepty a tipy

Jaké maso na steak vybrat?

Proč jsou steaky vysoké? Jak je to s tukem a co zjistíte z etikety na obalu? Několik tipů, aby váš příští steak nebyl tuhý jako podešev.

Zobrazit tipy

Teď už jen potřebujete kvalitní maso 
a můžete jít na to

Kde ho koupím

Další steaky z českého vyzrálého hovězího masa

  • T-Bone steak

    Roštěnec a svíčková s kostí

    Velká porce výrazné chuti ve skvělé kombinaci nízkého roštěnce a svíčkové.

    Více
  • Rib Eye steak

    Vysoký roštěnec bez kosti

    Vychutnejte si intenzivní chuť jednoho z nejšťavnatějších steaků z vysokého roštěnce.

    Více
  • Rump steak

    Květová špička

    Steak je z jemné svaloviny s velmi jemným mramorováním, a proto je ideální volbou pro grilování.

    Více
  • Sirloin steak

    Nízký roštěnec

    Přestože nízký roštěnec je libovější než vysoký, po tepelné úpravě bude Sirloin steak krásně křehký a jemný.

    Více