Tenderloin steak z české vyzrálé svíčkové

Svíčková je nejoceňovanější část hovězího pro svou vyjímečnou křehkost masa. Vychutnejte si ji po jednoduché a rychlé úpravě.

Svíčková

Co je Tenderloin steak?

Svíčková se nachází pod páteří a je téměř nepoužívaným svalem. Maso z ní má velice jemnou strukturu a je obzvlášť křehké, po vhodné tepelné úpravě ho lze krájet i vidličkou. Proto je svíčková velmi ceněna a je nejdražší ze všech částí hovězího. Zároveň je velmi libová a proto Tenderloin steak, nazývaný někdy také Filet mignon, nemá výrazné hovězí aroma.


mírně mramorov. vhodný na pánev vhodný na gril

Tenderloin steak: 1 svíčková



Jen z dobře vyzrálé svíčkové je steak šťavnatý a křehký

Hovězí expedované brzy po porážce je pro steaky příliš tuhé. Maso musí nejdříve projít procesem zrání, během kterého se rozvolní jeho struktura a steak získá výraznější chuť.

Nezáleží tedy jen na zvířeti, jeho stravě, věku, plemeni apod., ale také na samotném opracování masa. Na správné porážce, podmínkách zrání i finálním balení.

Naši řezníci celý proces pilují již několik let a skvěle jej zvládají. Díky tomu naše maso na steaky získalo několik ocenění a dodáváme ho i do prestižních restaurací.

Z naší vyzrálé svíčkové
připravíte dokonalý Tenderloin steak

100% český původ

Od českého farmáře, který dodržoval animal welfare. Porážka, zpracování i balení masa probíhají v naší společnosti v Poličce.

Je vyzrálé

Vyzrát necháváme nejvhodnější díly masa s ideálním tukovým krytím a mramorováním. Plýtvat energií na méně kvalitní maso se nevyplatí.

Je křehké a šťavnaté

Aby steaky byly krásně křehké, vybíráme pro ně vhodné kusy skotu z masných plemen s optimálním stářím do 2 let. Rozhoduje také vnitřní mramorování masa, díky kterému jsou steaky šťavnaté.

Má ideální výšku

Naše steaky jsou dostatečně vysoké, abyste je mohli připravit i na nejnižší stupně propečení.

Kde ho koupím

...za rozumnou cenu.

Jak připravit Tenderloin steak?

Doporučujeme úpravu na nízké stupně propečení rare až medium. Kvůli malému obsahu tuku ve svíčkové vyšší stupně propečení nejsou vhodné. Je to malý kus masa, a proto je pro něj vhodnější klasická příprava na pánvi. Tenderloin steak má tvar válečku a zatáhnout ho můžete i po stranách tím, že jej velmi krátce na pánvi poválíte.

Oblíbenou úpravou je také metoda Sous-Vide, kterou dosáhnete jedinečné rovnoměrnosti propečení a křehkosti steaku. Tenderloin steak servírujte v celku. Odstraňte z něj provázek, pokud jste ho před přípravou svázali, aby držel tvar.

Pánev

Základní rychlá příprava steaku, kterou zvládnete i s běžným kuchyňským vybavením.

Celý postup

Gril na uhlí

Úprava pro zkušené mistry grilu, která přidá steakům to správné aroma.

Celý postup

Kontaktní gril

Dokonalý steak jednoduše a rychle. Vhodné pro úplné začátečníky.

Celý postup

Sous-vide

Pro bezkonkurenční rovnoměrné propečení a křehkost steaku.

Celý postup

DALŠÍ recepty a tipy

Jaké maso na steak vybrat?

Proč jsou steaky vysoké? Jak je to s tukem a co zjistíte z etikety na obalu? Několik tipů, aby váš příští steak nebyl tuhý jako podešev.

Zobrazit tipy

Teď už jen potřebujete kvalitní maso a můžete jít na to

Kde ho koupím

Další steaky z českého vyzrálého hovězího masa

  • T-Bone steak

    Roštěnec a svíčková s kostí

    Velká porce výrazné chuti ve skvělé kombinaci nízkého roštěnce a svíčkové.

    Více
  • Rib Eye steak

    Vysoký roštěnec bez kosti

    Vychutnejte si intenzivní chuť jednoho z nejšťavnatějších steaků z vysokého roštěnce.

    Více
  • Rump steak

    Květová špička

    Steak je z jemné svaloviny s velmi jemným mramorováním, a proto je ideální volbou pro grilování.

    Více
  • Sirloin steak

    Nízký roštěnec

    Přestože nízký roštěnec je libovější než vysoký, po tepelné úpravě bude Sirloin steak krásně křehký a jemný.

    Více