Základní příprava steaku na kontaktním grilu

Jak jednoduše a rychle na dokonalý steak? Přípravíte ho na kontaktním grilu a zvládne to i začátečník. Stačí, když dodrží několik pravidel.

Steak se griluje současně z obou stran, čímž se zatáhne jeho povrch a perfektně se propeče. Uvnitř zůstane krásně šťavnatý.

Pokud vám to nesignalizuje sám gril, stanovíte požadovaný stupeň propečení steaku vhodným vpichovacím kuchyňským teploměrem.

Můžete připravovat i více steaků najednou a vhodné jsou všechny naše vyzrálé hovězí steaky.


  • CO BUDETE POTŘEBOVAT

    Kontaktní gril
    Pro stanovení stupně propečení vhodný vpichovací teploměr.
    Sůl, pepř (ideálně z mlýnku).
    Kleště na obracení steaku. Nikdy do steaku nepíchejte vidličkou, vytekla by vám šťáva do grilu.
    1. Temperování masa

      Maso vyndejte z lednice a nechte jej temperovat na pokojovou teplotu. Aby se maso rovnoměrně ohřálo na pokojovou teplotu, může to trvat i několik hodin.

    2. Příprava

      Postavte kontaktní gril na rovnou plochu, zapojte gril do zásuvky a rozehřejte jej na 220 °C.

      Maso utřete a osušte papírovou utěrkou. Obě strany steaku potřete olejem. Maso nesolte, neochucujte a neřežte do něj.

    3. Grilování

      Jak maso vložíte na gril, takový tvar bude mít steak po tepelné úpravě. Proto maso rukama upravte do kompaktního tvaru. Vložte jej opatrně na rozpálenou desku grilu a přiklopte druhou stranou grilu, případně regulujte výšku vrchní desky tak, aby doléhala rovnoměrně na steak, ale nedeformovala jeho výšku. Vnitřní teplotu steaku průběžně kontrolujte vhodným vpichovacím teploměrem, dokud nedosáhne požadovaného stupně propečení. Pak steak vyjměte a gril vypněte. K manipulaci se steakem použijte kleští.

      Více o stupních propečení a přípravě

    4. Odpočinutí v teple

      Steak vyjměte z grilu, osolte a opepřete. Nechte jej 10 minut v teple odpočinout (stačí, když ho volně přikryjete alobalem), aby se šťáva rozprostřela zpět do celého steaku a nevytekla vám všechna na talíř, až ho rozříznete.



Mohlo by vás také zajímat

Jaké maso vybrat na steak?

Proč jsou steaky vysoké? Jak je to s tukem a co zjistíte z etikety na obalu? Několik tipů, aby váš příští steak nebyl tuhý jako podešev.

Zobrazit tipy

Teď už jen potřebujete kvalitní maso 
a můžete jít na to

Kde ho koupím