Flank steak z českého vyzrálého hovězího masa

Steak s výraznou chutí a vůní, oblíbený fajnšmekry. Vyzkoušejte ho na grilu. Protože naše maso na steaky je dobře vyzrálé, zůstane steak po tepelné úpravě krásně šťavnatý.

Bok bez kosti – pupek – zrcátko

Co je Flank steak?

Řez masa ze spodních břišních svalů – pupku. Sval (nazývaný česky „zrcátko“) je během života zvířete velmi aktivní, maso z něj je optimálně prorostlé tukem a je vláknité. Je to dlouhý a plochý libový plátek masa s charakteristickou jasně červenou barvou. Protože obsahuje vyšší podíl vláken, musí být maso na Flank steak dobře vyzrálé, aby se svalovina uvolnila a zkřehla. Maso se ideálně připravuje vcelku. Flank steak má výraznou chuť i vůni a po tepelné úpravě zůstává šťavnatý.


středně mramorov. vhodný na pánev vhodný na gril

Flank steak: 1 bok bez kosti (pupek) – zrcátko



Jen z dobře vyzrálého masa je steak šťavnatý a křehký

Hovězí expedované brzy po porážce je pro steaky příliš tuhé. Maso musí nejdříve projít procesem zrání, během kterého se rozvolní jeho struktura a steak získá výraznější chuť.

Nezáleží tedy jen na zvířeti, jeho stravě, věku, plemeni apod., ale také na samotném opracování masa. Na správné porážce, podmínkách zrání i finálním balení.

Naši řezníci celý proces pilují již několik let a skvěle jej zvládají. Díky tomu naše maso na steaky získalo několik ocenění a dodáváme ho i do prestižních restaurací.

Z našeho vyzrálého hovězího masa
připravíte dokonalý Flank steak

100% český původ

Od českého farmáře, který dodržoval animal welfare. Porážka, zpracování i balení masa probíhají v naší společnosti v Poličce.

Je vyzrálé

Vyzrát necháváme nejvhodnější díly masa s ideálním tukovým krytím a mramorováním. Plýtvat energií na méně kvalitní maso se nevyplatí.

Je křehké a šťavnaté

Aby steaky byly krásně křehké, vybíráme pro ně vhodné kusy skotu z masných plemen s optimálním stářím do 2 let. Rozhoduje také vnitřní mramorování masa, díky kterému jsou steaky šťavnaté.

Má ideální výšku

Naše steaky jsou dostatečně vysoké, abyste je mohli připravit i na nejnižší stupně propečení.

Kde ho koupím

...za rozumnou cenu.

Jak připravit Flank steak?

Flank steak má výraznou chuť, maso není třeba dochucovat. Vystačíte si se solí a pepřem. S oblibou se připravuje na grilu. Nejčastěji se připravuje propečený na medium, pak je maso krásně křehké. Ještě výraznějšího výsledku dosáhnete metodou Sous-Vide.

Ideálně se připravuje Flank steak v celku. Protože je vláknitý, krájí se na tenké plátky šikmo přes svalová vlákna ostrým nožem, aby se snadněji jedl. Pak se maso bude doslova rozpadat na jazyku. Servírovat jej můžete tedy už i nakrájený.

Pánev

Základní rychlá příprava steaku, kterou zvládnete i s běžným kuchyňským vybavením.

Celý postup

Gril na uhlí

Úprava pro zkušené mistry grilu, která přidá steakům to správné aroma.

Celý postup

Kontaktní gril

Dokonalý steak jednoduše a rychle. Vhodné pro úplné začátečníky.

Celý postup

Sous-vide

Pro bezkonkurenční rovnoměrné propečení a křehkost steaku.

Celý postup

DALŠÍ recepty a tipy

Jaké maso na steak vybrat?

Proč jsou steaky vysoké? Jak je to s tukem a co zjistíte z etikety na obalu? Několik tipů, aby váš příští steak nebyl tuhý jako podešev.

Zobrazit tipy

Teď už jen potřebujete kvalitní maso a můžete jít na to

Kde ho koupím

Další steaky z českého vyzrálého hovězího masa

  • T-Bone steak

    Roštěnec a svíčková s kostí

    Velká porce výrazné chuti ve skvělé kombinaci nízkého roštěnce a svíčkové.

    Více
  • Rib Eye steak

    Vysoký roštěnec bez kosti

    Vychutnejte si intenzivní chuť jednoho z nejšťavnatějších steaků z vysokého roštěnce.

    Více
  • Rump steak

    Květová špička

    Steak je z jemné svaloviny s velmi jemným mramorováním, a proto je ideální volbou pro grilování.

    Více
  • Hanger steak

    Veverka

    Steak z úponu bránice se specifickou aromatickou chutí. Je to výtečný kus masa oceňovaný všemi gurmány.

    Více