Flank steak z českého vyzrálého hovězího masa
Steak s výraznou chutí a vůní, oblíbený fajnšmekry. Vyzkoušejte ho na grilu. Protože naše maso na steaky je dobře vyzrálé, zůstane steak po tepelné úpravě krásně šťavnatý.
Bok bez kosti – pupek – zrcátko
Řez masa ze spodních břišních svalů – pupku. Sval (nazývaný česky „zrcátko“) je během života zvířete velmi aktivní, maso z něj je optimálně prorostlé tukem a je vláknité. Je to dlouhý a plochý libový plátek masa s charakteristickou jasně červenou barvou. Protože obsahuje vyšší podíl vláken, musí být maso na Flank steak dobře vyzrálé, aby se svalovina uvolnila a zkřehla. Maso se ideálně připravuje vcelku. Flank steak má výraznou chuť i vůni a po tepelné úpravě zůstává šťavnatý.
Flank steak: 1 bok bez kosti (pupek) – zrcátko
Hovězí expedované brzy po porážce je pro steaky příliš tuhé. Maso musí nejdříve projít procesem zrání, během kterého se rozvolní jeho struktura a steak získá výraznější chuť.
Nezáleží tedy jen na zvířeti, jeho stravě, věku, plemeni apod., ale také na samotném opracování masa. Na správné porážce, podmínkách zrání i finálním balení.
Naši řezníci celý proces pilují již několik let a skvěle jej zvládají. Díky tomu naše maso na steaky získalo několik ocenění a dodáváme ho i do prestižních restaurací.
Od českého farmáře, který dodržoval animal welfare. Porážka, zpracování i balení masa probíhají v naší společnosti v Poličce.
Vyzrát necháváme nejvhodnější díly masa s ideálním tukovým krytím a mramorováním. Plýtvat energií na méně kvalitní maso se nevyplatí.
Aby steaky byly krásně křehké, vybíráme pro ně vhodné kusy skotu z masných plemen s optimálním stářím do 2 let. Rozhoduje také vnitřní mramorování masa, díky kterému jsou steaky šťavnaté.
Naše steaky jsou dostatečně vysoké, abyste je mohli připravit i na nejnižší stupně propečení.
...za rozumnou cenu.
Flank steak má výraznou chuť, maso není třeba dochucovat. Vystačíte si se solí a pepřem. S oblibou se připravuje na grilu. Nejčastěji se připravuje propečený na medium, pak je maso krásně křehké. Ještě výraznějšího výsledku dosáhnete metodou Sous-Vide.
Ideálně se připravuje Flank steak v celku. Protože je vláknitý, krájí se na tenké plátky šikmo přes svalová vlákna ostrým nožem, aby se snadněji jedl. Pak se maso bude doslova rozpadat na jazyku. Servírovat jej můžete tedy už i nakrájený.
Připravujete Flank steak poprvé?
Přečtěte si 10 pravidel pro začátečníkyZákladní rychlá příprava steaku, kterou zvládnete i s běžným kuchyňským vybavením.
Celý postupÚprava pro zkušené mistry grilu, která přidá steakům to správné aroma.
Celý postupDokonalý steak jednoduše a rychle. Vhodné pro úplné začátečníky.
Celý postupPro bezkonkurenční rovnoměrné propečení a křehkost steaku.
Celý postupProč jsou steaky vysoké? Jak je to s tukem a co zjistíte z etikety na obalu? Několik tipů, aby váš příští steak nebyl tuhý jako podešev.
Zobrazit tipyRoštěnec a svíčková s kostí
Velká porce výrazné chuti ve skvělé kombinaci nízkého roštěnce a svíčkové.
VíceVysoký roštěnec bez kosti
Vychutnejte si intenzivní chuť jednoho z nejšťavnatějších steaků z vysokého roštěnce.
VíceKvětová špička
Steak je z jemné svaloviny s velmi jemným mramorováním, a proto je ideální volbou pro grilování.
VíceVeverka
Steak z úponu bránice se specifickou aromatickou chutí. Je to výtečný kus masa oceňovaný všemi gurmány.
Více