Tenderloin steak z české vyzrálé svíčkové
Svíčková je nejoceňovanější část hovězího pro svou vyjímečnou křehkost masa. Vychutnejte si ji po jednoduché a rychlé úpravě.
Svíčková
Svíčková se nachází pod páteří a je téměř nepoužívaným svalem. Maso z ní má velice jemnou strukturu a je obzvlášť křehké, po vhodné tepelné úpravě ho lze krájet i vidličkou. Proto je svíčková velmi ceněna a je nejdražší ze všech částí hovězího. Zároveň je velmi libová a proto Tenderloin steak, nazývaný někdy také Filet mignon, nemá výrazné hovězí aroma.
Tenderloin steak: 1 svíčková
Hovězí expedované brzy po porážce je pro steaky příliš tuhé. Maso musí nejdříve projít procesem zrání, během kterého se rozvolní jeho struktura a steak získá výraznější chuť.
Nezáleží tedy jen na zvířeti, jeho stravě, věku, plemeni apod., ale také na samotném opracování masa. Na správné porážce, podmínkách zrání i finálním balení.
Naši řezníci celý proces pilují již několik let a skvěle jej zvládají. Díky tomu naše maso na steaky získalo několik ocenění a dodáváme ho i do prestižních restaurací.
Od českého farmáře, který dodržoval animal welfare. Porážka, zpracování i balení masa probíhají v naší společnosti v Poličce.
Vyzrát necháváme nejvhodnější díly masa s ideálním tukovým krytím a mramorováním. Plýtvat energií na méně kvalitní maso se nevyplatí.
Aby steaky byly krásně křehké, vybíráme pro ně vhodné kusy skotu z masných plemen s optimálním stářím do 2 let. Rozhoduje také vnitřní mramorování masa, díky kterému jsou steaky šťavnaté.
Naše steaky jsou dostatečně vysoké, abyste je mohli připravit i na nejnižší stupně propečení.
...za rozumnou cenu.
Doporučujeme úpravu na nízké stupně propečení rare až medium. Kvůli malému obsahu tuku ve svíčkové vyšší stupně propečení nejsou vhodné. Je to malý kus masa, a proto je pro něj vhodnější klasická příprava na pánvi. Tenderloin steak má tvar válečku a zatáhnout ho můžete i po stranách tím, že jej velmi krátce na pánvi poválíte.
Oblíbenou úpravou je také metoda Sous-Vide, kterou dosáhnete jedinečné rovnoměrnosti propečení a křehkosti steaku. Tenderloin steak servírujte v celku. Odstraňte z něj provázek, pokud jste ho před přípravou svázali, aby držel tvar.
Připravujete Tenderloin steak poprvé?
Přečtěte si 10 pravidel pro začátečníkyZákladní rychlá příprava steaku, kterou zvládnete i s běžným kuchyňským vybavením.
Celý postupÚprava pro zkušené mistry grilu, která přidá steakům to správné aroma.
Celý postupDokonalý steak jednoduše a rychle. Vhodné pro úplné začátečníky.
Celý postupPro bezkonkurenční rovnoměrné propečení a křehkost steaku.
Celý postupProč jsou steaky vysoké? Jak je to s tukem a co zjistíte z etikety na obalu? Několik tipů, aby váš příští steak nebyl tuhý jako podešev.
Zobrazit tipyRoštěnec a svíčková s kostí
Velká porce výrazné chuti ve skvělé kombinaci nízkého roštěnce a svíčkové.
VíceVysoký roštěnec bez kosti
Vychutnejte si intenzivní chuť jednoho z nejšťavnatějších steaků z vysokého roštěnce.
VíceKvětová špička
Steak je z jemné svaloviny s velmi jemným mramorováním, a proto je ideální volbou pro grilování.
VíceNízký roštěnec
Přestože nízký roštěnec je libovější než vysoký, po tepelné úpravě bude Sirloin steak krásně křehký a jemný.
Více