Recepty, tipy a návody

GrilRib EyeMarinády

26/04/2020

Rib Eye à la buffalo s máslem z modrého sýra

Suroviny

Na 4 porce:
  • 4 steaky z hovězího vyzrálého vysokého roštěnce á cca 0,450 g
  • 1 šálek ostré omáčky
  • 1/2 šálku sojové omáčky
  • 1/2 šálku rostlinného oleje, rozdělit
  • 5 stroužků česneku, jemně nasekaný
  • 1 lžička chilli prášku
  • 3 lžičky černého pepře, rozdělit
  • 100 ml másla, pokojové teploty
  • 100 g rozdrobeného modrého sýra
  • 1/4 lžičky granulovaného česneku
  • 1 svazek malých mrkví se špičkami (tenkých, dlouhých)
  • 5 snítek/ stonků řapíkatého celeru
  • 1 lžička soli
  • Postup

    Domácí marináda s pálivou omáčkou a máslem z modrého sýra opravdu vytvářejí ostrou masovou chuť. Udělejte si tento recept, abyste ohromili své hosty rozplývajícími se steaky.

    Marinování
    Ve střední misce rozšleháme ostrou omáčku, sójovou omáčku, 1/4 šálku rostlinného oleje, nasekaný česnek, chilli prášek a 1 malou lžičku černého pepře. Vložte steaky z vysokého roštěnce do velkého uzavíratelného igelitového sáčku a zalijte polovinou marinády. Utěsněte a nechte nejméně 30 minut odpočinout.

    Příprava másla s nivou
    Utřete máslo, nivu, granulovaný česnek a 1/2 lžičky černého pepře. Vytvarujte přes potravinovou folii do tvaru válce o průměru 1 palce; nechte vychladnout 2 hodiny nebo dokud máslo neztuhne.

    Grilování zeleniny
    Předehřejte gril nebo rošt na vysokou teplotu (220°C). Pokud používáte gril, ponechte jednu třetinu grilu volnou. Neporušené stonky řapíkatého celeru a mrkve smíchejte se zbývajícím olejem a dochuťte solí a 1/2 lžičky pepře. Grilujte nebo restujte, dokud se zelenina lehce nespálí, ale stále si zachovává určitou křupavost; položte na chladnou stranu grilu nebo vypnutou troubu.

    Grilování steaků
    Zbylou marinádu ohřejte v malém hrnci při nízké teplotě. Vyjměte steaky z marinády, osušte a grilujte do požadované propečenosti; asi 3-4 minuty na každé straně pro střední propečení (vnitřní teplota 50–55 °C). Vyjměte steaky z grilu a nechte odpočinout po dobu 5 minut.

    Servírování
    Podávejte steaky na mrkvi a celeru, přelijte omáčkou a poklaďte plátky másla z modrého sýra.

    Mohlo by vás také zajímat

    Jaké maso vybrat na steak?

    Proč jsou steaky vysoké? Jak je to s tukem a co zjistíte z etikety na obalu? Několik tipů, aby váš příští steak nebyl tuhý jako podešev.

    Zobrazit tipy

    Kvalitní maso na steaky
    nepotřebuje dochucovadla

    Proč jsou steaky vysoké? Jak je to s tukem a co zjistíte z etikety na obalu? Několik tipů, aby váš příští steak nebyl tuhý jako podešev.

    Snadná příprava steaku